حتما شما نیز تاکنون از ایمیل مارکتینگ در کسب و کار خود استفاده کرده اید یا در مورد تاثیر ایمیل مارکتینگ در افزایش مشتریان شنیده اید. اما نکته قابل توجه این است که برای دریافت نتیجه دلخواه از ایمیل مارکتینگ لازم است تا یک لیست ایمیل فعال داشته باشید و به طور منظم به ارسال خبرنامه ایمیل بپردازید. در ادامه به شما میگوییم خبرنامه ایمیل چیست و چطور خبرنامه ایمیلی بسازیم.
خبرنامه ایمیل چیست؟
به آخرین اخبار و اطلاعات در مورد سایت تان که برای مخاطبان ارسال می کنید، خبرنامه می گوییم. خبرنامه ایمیلی به طور دوره ای و در هر بروزرسانی ارسال می گردد. اگر شما نیز می خواهید خبرنامه ایمیل داشته باشید، باید به موارد زیر توجه کنید:
- هدف یک خبرنامه ایمیلی چیست؟
- یک خبرنامه ایمیلی چگونه باعث بهبود یک کسب و کار می شود؟
- در خبرنامه ایمیلی چه چیزهایی وجود دارد؟
چرا از خبرنامه ایمیل استفاده کنیم؟
خبرنامه ایمیلی یک ایمیل عمومی از سمت شماست که برای مخاطبان هدف یک کسب و کار ارسال می شود. مخاطبان هدف می توانند مشتریان بالقوه یا بالفعل باشند که در خبرنامه سایت ثبت نام کردند و با رضایت خودشان برای آن ها ایمیل ارسال می کنید.
خبرنامه های ایمیل به طور منظم ارسال می شوند و محتوای مفیدی مانند: راهنمایی های لازم، مقالات،خبرها، جشنواره ها و … دارند.
از خبرنامه ایمیل می توان به عنوان بخش ضروری استراتژی ایمیل مارکتینگ اشاره کرد. با داشتن یک خبرنامه ایمیل می توانید در ذهن کاربران تثبیت شوید و نظر آنها را به خود جلب نمایید. هزینه بازاریابی ایمیلی نسبت به سایر روش های بازاریابی کمتر است و احتمال بیشتری برای بازگشت سرمایه در این روش وجود دارد. شما می توانید با ارسال مطالب مفید و ارزشمند برای مشتریان از طریق خبرنامه، با مشتریان تعامل برقرار کنید و به مشتری نشان دهید که تنها هدف شما فروش محصولات و خدمات تان نیست.
ارسال خبرنامه ایمیلی چه مزایایی دارد؟
از مزایای ارسال خبرنامه ایمیل می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش هزینه ها نسبت به سایر روش های بازاریابی
- افزایش ترافیک ثابت سایت و در نتیجه افزایش رتبه سئو
- امکان بررسی و نتیجه گیری از نرخ کلیک، نرخ اشتراک، نرخ پرش و …
- امکان دسترسی به مخاطبان در هر مکان
علاوه بر مزایای گفته شده برای ارسال خبرنامه یک سری معایب نیز وجود دارد. خبرنامه ها نسبت به سایر روش های اطلاع رسانی همچون بروشور، مجلات و … پویا نیستند و امکان حذف شدن ایمیل ها پس از مدتی وجود دارد. در نتیجه به دلیل مزایای بیشتر ایمیل مارکتینگ، این روش یکی از روش های کارآمد در بازاریابی محسوب می شود.
در ادامه این مطلب قصد داریم به شما کمک کنیم تا یک خبرنامه ایمیل برای کسب و کار خود ایجاد نمایید.
مراحل ساخت خبرنامه ایمیل
برای ایجاد خبرنامه ایمیل لازم است تا چندین فاکتور را همزمان در نظر داشته باشید تا نتیجه دلخواهتان را از ایمیل مارکتینگ بدست آورید. در ادامه تمامی نکات مورد نیاز برای ساخت یک خبرنامه ایمیلی را به صورت قدم به قدم بیان می کنیم.
1- تعیین هدف
در اولین قدم از ایجاد خبرنامه ایمیلی باید هدف خود را از این کار مشخص کنید. موارد زیر به شما در تعیین هدف ساخت خبرنامه ایمیلی کمک می کند.
– شناخت مخاطبین هدف
برای تعیین هدف از ایجاد خبرنامه ایمیل لازم است تا مخاطبین هدف خود را بشناسید و با نیازهای آن ها آشنا شوید. به این ترتیب خبرنامه هایی که ارسال می کنید برای مخاطبان تان ارزشمند خواهد بود.
– تعیین اهداف اساسی
هر کسب و کاری از ایجاد یک خبرنامه ایمیلی اهداف گوناگونی دارد. برخی می خواهند با ایجاد خبرنامه ایمیلی ترافیک بیشتری برای سایت شان داشته باشند، برخی به دنبال افزایش فروش و جذب مشتری هستند. مشخص نمودن این که هدفتان از ارسال خبرنامه چیست مسیرتان را مشخص می کند.
– کشف موضوعات مورد هدف
شما باید موضوعی را برای خبرنامه خود در نظر بگیرید. این که چه موضوعی را انتخاب می کنید بستگی به اهدافتان دارد. شما می توانید از خبرنامه های رقبای خود الهام بگیرید و یا با یک نظر سنجی مطابق نظر مشتریان تان عمل کنید. چند مورد از موضوعات ایجاد خبرنامه ایمیل عبارتند از:
- پست های وبلاگ و مقالات
- ویدئوها و پادکست ها
- رویدادها و وبینارها
- سوالات متداول مشتریان
- و…
2- انتخاب سرویس دهنده مناسب
پیش از آن که خبرنامه ایمیلی خود را ایجاد کنید، لازم است تا یک سرویس دهنده متناسب با بودجه و اهداف خود انتخاب کنید. یک پلتفرم یا سرور ایمیل مناسب برای ارسال خبرنامه باید ویژگی هایی زیر را داشته باشد:
- امکان شخصی سازی ایمیل و گروه بندی مخاطبان برای ارسال ایمیل هدفمند
- تهیه گزارش های دقیق به منظور تحلیل ایمیل مارکتینگ
- ارائه خروجی بهینه به منظور اطمینان از ارسال شدن خبرنامه برای کاربران
- و …
سرویس های ایمیل مارکتینگ مختلفی وجود دارد که به شما در ارسال ایمیل گروهی کمک می کند. یکی از این سرویس ها که رایگان نیزهست همان جیمیل می باشد. در مقاله “ارسال ایمیل گروهی در جیمیل Gmail” به طور کامل نحوه ارسال ایمیل توسط سرویس Gmail را توضیح داده ایم.
3- تهیه لیست مخاطبان
در این مرحله باید یک لیست ایمیل فعال برای ارسال خبرنامه ایمیلی تهیه نمایید. برای این کار می توانید از روش های زیر کمک بگیرید.
- خرید لیست ایمیل مرتبط
یکی از روش هایی که به شما برای تهیه یک لیست ایمیل فعال کمک می کند، خرید لیست ایمیل مرتبط است. شما می توانید با خرید بانک ایمیل مرتبط با حوزه کاری خود تنها به مخاطبان هدف خود خبرنامه ایمیل ارسال نمایید. همچنین توجه داشته باشید بانک ایمیلی که خریداری می کنید فعال و بروز باشد تا باعث اسپم شدن ایمیل هایتان نشود.
- استفاده از فرم عضوگیری ایمیل در وبسایت
با استفاده از یک فرم عضویت در سایت خود می توانید از مخاطبان بخواهید تا در صورت تمایل ایمیل خود را برای دریافت آخرین اخبار وارد نمایند. با بیان این که خبرنامه ایمیلی می تواند برای کاربران مفید باشد و به آنها کمک کند می توانید آنها را ترغیب به ثبت نام در خبرنامه کنید.
- استفاده از کانال های دیگر
شما می توانید از شبکه های اجتماعی نیز برای تهیه لیست ایمیل خود استفاده نمایید. با تبلیغات در شبکه های اجتماعی پربازدید خود و در نظر گرفتن کپن تخفیف برای افرادی که در خبرنامه ثبت نام می کنند، می توانید آنها را به ثبت نام در خبرنامه ترغیب نمایید.
- گروه بندی مخاطبان
یکی دیگر از روش هایی که به تهیه لیست ایمیل شما کمک می کند، گروه بندی مخاطبان تان است. برای مثال شما می توانید با ارسال پیام به آن دسته از مخاطبینی که در سال جاری از شما خرید کرده اند، از آنها درخواست کنید تا در خبرنامه ایمیلی شما ثبت نام نمایند.
4- طراحی ایمیل خبرنامه
برای ایجاد یک خبرنامه نیاز به طراحی قالب آن خواهید داشت. شما می توانید قالب مورد نظر خود را از سایت های فروش قالب تهیه و استفاده نمایید. قالب انتخابی باید واکنشگرا باشد تا در تمامی نمایشگرها به خوبی نمایش داده شود.
- در نظر گرفتن محتوای ایمیل
پس از آن که قالب مورد نظر خود را انتخاب کردید نوبت به تهیه محتوای ایمیل می باشد. محتوای ایمیل شما باید به گونه ای باشد که نظر کاربر را به خود جلب کرده و عملی که می خواهید را انجام دهد. استفاده از تصاویر گرافیکی بسیار موثر می باشد.
- حفظ سادگی در خبرنامه
درست است که خبرنامه باید برای کاربر جذاب باشد اما شلوغ بودن خبرنامه باعث سردرگمی کاربر می شود. تا حد امکان موارد مهم را در خبرنامه قرار دهید و از فونت های مناسب استفاده کنید. ایجاد یک ساختار سلسله مراتبی و مرتب باعث می شود تا کاربر دوباره وارد این صفحه شود.
- زیاد اصرار نکنید
حتما شما نیز با کسب و کارهایی که به طور نامنظم ایمیل و پیامک گروهی ارسال می کنند، روبرو شده اید. خودتان چه حسی به این کسب و کار دارید؟ بسیاری از افراد در اولین قدم ایمیل هایی که اصرار زیادی دارند را اسپم می کنند. بنابراین بگونه ای رفتار نکنید که باعث آزار کاربران شود. در مطلب “روش های جلوگیری از اسپم شدن ایمیل ارسالی” در این باره صحبت کرده ایم.
5- تهیه محتوای خبرنامه ایمیل
مهم ترین مرحله تهیه خبرنامه ایمیل، محتوای آن است. محتوایی که به کاربر ارائه می دهید بایستی ارزشمند باشد تا کاربر برای خواندن و مطالعه آن وقت بگذارد. برای مثال حل مشکل کاربران در استفاده از محصولاتتان بسیار کاربردی بوده و باعث احساس ارزشمندی در مشتری می شود. در صورتی که هنگام تولید محتوا برای خبرنامه مخاطب را در نظر داشته باشید، ناخودآگاه به اهداف تان نیز نزدیک می شود. همچنین بر اساس تجربه بهتر است یک پیش نمایش از محتوا را به کاربر نشان دهید تا برای خواندن ادامه آن ترغیب شود.
6- ارسال ایمیل
در این مرحله باید از درستی ساختار پیام و عضو شدن کاربران در خبرنامه اطمینان حاصل کنید و سپس ایمیل خود را ارسال نمایید. شما می توانید از طریق روش های اتوماتیک برای ارسال ایمیل استفاده کنید. به این ترتیب که در زمان و روز مناسب ایمیل هایتان ارسال شود.
7- تحلیل نتایج بدست آمده
در آخرین مرحله لازم است تا نتایج بدست آمده را تجزیه و تحلیل کنید. در واقع باید ببینید عملکرد شما از نظر کاربران چگونه بوده است؟ تا چه حد به هدف خود نزدیک شده اید؟ میزان کلیک و نرخ پرش ایمیل هایتان چگونه بوده است؟ با بررسی این آمار و ارقام می توانید در دفعات بعدی بهتر عمل کنید و به اهداف خود نزدیک شوید.
نحوه بهینه سازی خبرنامه ایمیل و دریافت بهترین نتیجه
برای بهینه سازی ایمیل های خبرنامه و دریافت نتیجه بهتر می توانید از راهکارهایی که در ادامه بیان می کنیم، استفاده نمایید.
- اطمینان از معیارها
تا اینجا برایتان گفتیم که هنگام ارسال ایمیل خبرنامه به چه نکاتی توجه داشته باشید. یکی از آنها انتخاب یک سرویس ارسال ایمیل با کیفیت است. یک سرور ایمیل خوب باید گزارش عملکردتان که شامل موارد زیر است را در اختیارتان قرار دهد.
- نرخ کلیک (CTR): میزان افرادی که بر روی لینک یا دکمه های موجود در ایمیل کلیک کرده اند.
- نرخ تبدیل: میزان کاربرانی که پس از دریافت ایمیل عمل مورد نظرتان نظیر خرید، دانلود و … را انجام داده اند. (نرخ تبدیل ایمیل چیست؟)
- نرخ لغو اشتراک(Unsubscribe rate) : میزان کاربرانی که اشتراک خبرنامه خود را لغو کرده اند.
- نرخ باز شدن ایمیل (Open Rate): میزان کاربرانی که ایمیل تان را باز کرده اند.
قطعا داستن این موارد پس از ارسال ایمیل خبرنامه برایتان جذاب است. چرا که باعث می شود تا دید کلی نسبت به عملکرد خود داشته باشید.
- ارسال خبرنامه در زمان مناسب
یکی دیگر از مواردی که در بهینه سازی خبرنامه ایمیل به شما کمک می کند، ارسال خبرنامه در زمان مناسب است. زمان ارسال خبرنامه بستگی به موضوع خبرنامه و نوع کسب و کارتان دارد. اما به طور معمول خبرنامه های هفتگی و ماهانه بهترین نوع ارسال خبرنامه می باشد.